Import, Eerste Helft Twintigste Eeuw
31 Januari 1917 reisden Johanna Warmerdam, Harmen Sytstra en zoon Sytse vanuit Epe via Zwolle en Marienberg met de trein naar Vriezenveen. Daar op het station stond een omnibus met paard en koetsier die hen naar hun nieuwe huis bracht. Ze passeerden Lammerink, het oude postkantoor en gingen rechtsaf de kerksteeg in, ze kwamen langs Kuiper, de jodenkerk, de protestantenkerk en langs dokter Borggreve, daar was hun nieuwe huis, op de Almelose weg. De verhuiswagen kwam pas later, die had bij de pont over de ijsel oponthoud gehad. Het sneeuwde en het was een strenge winter. In het huis werden grondbedjes gemaakt en daar hebben ze de eerste nacht op geslapen.
Harmen Systra was een aktief dorpsgenoot, hij gaf bijlessen, richtte een bibliotheek op
(voor werknemers van de fabriek Jansen en Tilanus) was penningmeester van de oranjevereniging.
Hij speelde piano, viool, trombone en trompet, fotografeerde dorpsgenoten en bestudeerde de flora (planten en grassen) in
en om
Vriezenveen. Ook correspondeerde hij in het Esperanto met onderwijzers in het buitenland.
Onderwijzer, van 1917 t/m 1942
Op 1 februari 1917 wordt Harmen Sytstra aangesteld als hoofd der school voor Lager en Uitgebreid Lager Onderwijs in wijk 4 (de Middenschool)
Familie Sytstra gaat wonen op de Almeloseweg
per 1 oktober 1923 wordt Sytstra benoemd tot het hoofd der school in wijk 6. In hetzelfde jaar verhuist het gezin naar 'het schoolhuis' in Wijk 6, Westeinde, nr. 648.
Op 1 november 1942 gaat Harmen met pensioen en verhuist het gezin naar Wijk 6, nr. 799. Het huis krijgt de naam 'Iduna' (godin der eeuwige jeugd) genoemd naar het Fries literair tijdschrift van zijn grootvader.
12 maart 1952 verhuist Harmen met zijn vrouw naar het huis aan de Kerkstraat 28.
"Schoolhuis"
"Iduna"
Tweede Wereldoorlog, 1940-1945
In het voorjaar 1941 worden vele twentenaars te werk gesteld op Duitse fabrieken. In de zomer van 1942 verschijnen er bordjes -verboden voor joden-.
Op 5 april 1945 wordt Vriezenveen door de Canadese militairen van de Manitoba Dragoons bevrijd.
Vriezenveen Links
www.oudvriezenveen.nl
de synagoge
www.joodsmonument.nl
Sytstra Links
Foto's uit Vriezenveen door H. Sytstra
Sytstra Genealogie
Onderwijzer in Vriezenveen
|