uit: De Nederlandse Stad en Dorpbeschrijvingen, Deel VII (Rijnland) A'dam 1799 L.v. Ollefen en Rs. Bakker
"Dit Dorpje moest aanhoudend lijden Door 't Krijgsgeweld in 'd Oorlogstijden Dit deed dikwerf haar hoofdbestaan De Visseherij te gronde gaan Wat dus de vlijt hier moog' beginnen
Er is thans kwalijk 't Brood te winnen."



Vijf Generaties 1741 - 1868 Voormoeders
  • Het leven aan zee is een onderdeel van onze persoonlijke geschiedenis. Aaltje Rietvink jongedochter van Voorhout, trouwt in 1741 in Noordwijk. Daar worden zeven dochters en twee zonen geboren. Dochter Trijntje Vink 1751 krijgt zes kinderen (vier meisjes). Kleindochter Aaltje Rietmeyer 1786 heeft drie zonen en drie dochters. Achter-kleindochter Jannetje Zandbergen 1822 geeft het leven door aan achter-achter-kleindochter Alida van Leeuwen 1847, zij vertrekt naar Hillegom.

    Franse Kustplaats
    Bataafse tijd 1795-1813
  • 26 Mei 1806 werd Lodewijk Napoleon koning van Nederland. De zeegaten en de Noordzee kust werden bezet met een heirleger van douanen en tolbeambten, om namens Keizer Napoleon voor de handhaving der ingevoerde verbodsbepalingen te zorgen, met als doel Engeland uit te sluiten van alle gemeenschap met het vaste land. Nu als Fransche kustplaats aangemerkt, werd er te Noordwijk herhaaldelijk Fransch krijgsvolk gecantonneerd. Toen de eerste militairen, tijdelijk aan Zee moesten ingekwartierd worden, schonk de adjunct-maire Kruyt hun een speciale welkomsborrel. (zie dorpsrekening 1810)
  • 1813: Tegelijk met de douanen te Leyden zijn op 17 en 18 November de militairen en de douaniers uit Noordwijk vertrokken, terwijl daags te voren reeds de Fransche gemeente-ontvanger, kantoor houdende Voorstraat, no 221, naar Frankrijk was gevlucht, met zich nemende de dorpskas.
  • uit "Noordwijk in de loop der eeuwen" door J. Kloos 1928

    Badplaats
  • In het jaar 1866 vangt de geschiedenis van Noordwijk als badplaats aan

    Strandhollandsch
  • 1870: De tongval der zeelieden, visschers, strandbewoners en eilanders wijkt aanmerkelijk af van den tongval der bewoners van het binnenland, der boeren en andere dorpers. Gewoonlijk is de taal der strandbewoners rijker in klanken dan die der binnenlanders; ze spreken ook in den regel zangerig en laten de stem bij het einde van een volzin weinig of niet dalen. De tongvallen van de zuidhollandsche zeedorpen, Noordwijk- en Katwijk aan zee en Scheveningen, vormt samen met de Zandvoorder tongval een geheel dat men den naam van strandhollandsch kan geven. www.dbnl.org




    Noordwijk Links
    www.lezenaanzee.nl
    genootschap oud noordwijk
    kaarten en plattegrond
    Hans Montanus
    index R.A. 1692-1696
    weerbare mannen 1600-1813




  •